Card Individual de Sănătate (TIS)


Dreptul la asistență medicală periodică sau urgentă este exprimat prin intermediul Cardului Individual de Sănătate (TIS). Acesta se acordă celor care au reședința în formă legal reglementată.

Unde?

Cardul individual de sănătate (TIS) se solicită la dispensarele aparţinând de Osakidetza, pe baza următoarelor documente:

O dată verificate datele, Departamentul de sănătate trimite cardul la domiciliu.

Odată cu emiterea cardului se stabileşte atât medicul de familie cât şi centrul de sănătate de care aparţine persoana.

Dacă persoana este luată în evidenţă dar munceşte în altă regiune decât Ţara Bascilor, ea poate solicita CIS. In acest caz se va prezenta Certificatul de Muncă şi cardul de Asigurare Socială.

Persoane în situație neregulamentară

Străinii care nu și-au regularizat situația pot obține cardul individual de sănătate, cu condiția să fie înregistrați în Țara Bascilor, să se afle ședere în Țară de mai mult de trei luni, să un dispună de resurse economice și să un aibă acces la un sistem public de protecție a sănătății prin alte mijloace.

În cazul în care nu există înscrierea în registrul populației, ONG-urile din Țara Bascilor au dreptul de a emite un "Certificat de acreditare a incapacității de înregistrare" atunci când o persoană locuiește în Țara Bascilor de cel puțin 3 luni, pentru a obține un Document temporar de asistență medicală cu o durată de 6 luni, limitat la Țara Bascilor.

Informaţii suplimentare

Delegaţia Regională de Sănătate al Guvernului Ţării Bascilor