Obţinerea unei locuinţe


Există două modalităţi, mai frecvente, de a obţine o locuinţă: cumpărarea sau închirierea. În cazul cumpărării, contractul de vânzare-cumpărare încheiat între vânzător şi cumpărător se investeşte, de regulă, cu formă autentică, transformându-se într-un act autentic. Aceasta presupune semnarea contractului în faţa unui notar după care se prezintă la Cartea Funciară pentru autentificarea actului de vânzare-cumpărare. În cazul închirierii, se încheie un contract cu caracter privat între cele două părţi, proprietarul trebuie să înregistreze, și să depună garanția derivată din contract, în serviciul Bizilagun.

Există următoarele categorii de locuinţe: cele care pot fi cumpărate sau închiriate pe piaţa imobiliară liberă (vivienda libre); cele subvenţionate de către stat (vivienda protegida); cele din fondul locativ de stat (vivienda de titularidad pública). Există un serviciu public de închiriere și cumpărare de locuințe de protecție socială (se poate accesa prin înregistrarea la Etxebide),precum şi agenţii imobiliare şi companii imobiliare promotoare private.

Locuinţa poate fi liberă, protejată sau cu caracter public. Există servicii publice de informare(Etxebide şi Eretza) cât şi imobiliare şi promotoare private.

Ajutor public pentru locuinţă

Atât pentru cumpărare cât şi pentru închiriere există ajutoare publice. În Ţara Bascilor pentru a avea acces la ajutoarele publice persoana interesată trebuie să se înscrie la Serviciul Basc pentru Locuinţe-Etxebide de unde se pot obţine informaţii şi formularul de cerere pentru înscriere. În cerere, persoana interesată trebuie să declare datele personale ale membrilor familiei care vor locui la noul domiciliu.

Pe lângă obţinerea de informaţii, se poate de asemenea solicita şi depune formularul la Reţeaua de Oficii care colaborează cu Etxebide.

Se poate înscrie în Registrul Etxebide orice persoană care:

 • A împlinit vârsta de 18 ani sau nu are încă vârsta majoratului, dar s-a emancipat.
 • Locuieşte în Barakaldo sau în alt municipiu din Ţara Bascilor.
 • Nu a obţinut locuinţă cu facilităţi de la stat (vivienda de protección oficial) în cursul celor doi ani anteriori cererii, exceptând cazul închirierii.
 • Atesând venituri minime şi nedepăşind venituri maxime. Limitele ponderate minime/maxime anuale sunt următoarele: de la 3.000 € până la 21.100 € pentru chirie locuinţă nemobilată - Programul Bizigune. De la 3.000 € până la 25.000 € pentru chirie locuinţă socială. De la 3.000 € până la 39.000 € pentru chirie de protecţie oficială în regim general şi de cazare pentru colective precare din punct de vedere economic.De la 9.000 € până la 39.000 € pentru cumpărarea de locuinţe de protecţie oficială în regim general. De la 9.000 € până la 25.000 € pentru cumpărarea de locuinţe de protecţie socială în regim special. De la 12.000 € până la 50.000 € pentru cumpărare şi închiriere de locuinţe evaluate.

În afară de aceste criterii generale există posibilitatea de a avea acces la locuinţe din patrimoniul local. De asemenea, există ajutoare speciale pentru persoane handicapate.

Datele sunt verificate de către Administraţie.

În cazul persoanelor străine este necesar să dispună de autorizație de rezidență în vigoare. Dacă se optează pentru regimul de cumpărare această autorizație trebuie să fie de lungă durată.

La Serviciul Basc de Locuinţe-Etxebide există mai multe opţiuni:

 • Cumpărarea de locuinţe noi (două modalităţi).
 • Cumpărarea de locuinţe care au mai avut locatari..
 • Achiziţie locuinţă evaluată.
 • Închirierea unei locuinţe pe bază de facilităţi acordate de stat (protección oficial) .
 • Închirierea unei locuinţe sociale.
 • Închiriere de locuinţă folosită - PROGRAMUL BIZIGUNE

 

 • Este înscrisă în Registrul de evidenţă a populaţiei.
 •  
 • Nu a obţinut locuinţă cu facilităţi de la stat (vivienda de protección oficial) în cursul celor doi ani anteriori cererii, exceptând cazul închirierii.
 • Acreditând venituri minime ,nedepăşind unele venituri maxime.
 • Datele sunt verificate de către Administraţie.

  În cazul persoanelor străine este necesar să dispună de autorizație de rezidență în vigoare. Dacă se optează pentru regimul de cumpărare această autorizație trebuie să fie de lungă durată.

  Locuinţe municipale din Barakaldo

  Primăria dispune de un fond locativ social pentru satisfacerea necesității unei locuințe decente, care se poate închiria, pentru persoanele cu dificultăți considerabile pentru a obține o locuință pe piața liberă datorită situației sale sociale sau economice.

  Acest fapt este reglementat în Ordenanța care se poate consulta pe pagina web: www.barakaldo.org/portal/web/accion-social/insercion-social

  Cine dorește informații asupra acestui fapt poate merge la Serviciile Sociale de Bază (SSB).

  Alte ajutoare

  Primăria din Barakaldo oferă ajutoare sociale speciale prin intermediul firmei Eretza. Această firmă care aparţine primăriei își dedică activitatea găsirii de locuinţe noi, protejate de stat și renovării.

  Eretza direcţionează solicitările de ajutor social către renovarea de locuinţe , în special pentru faţade, acoperișuri și instalări de lifturi.

  Ajutoarele se solicită la comunitatea proprietarilor din tot imobilul şi pot fi nerambursabile (fără necesitatea de a înapoia cantitatea furnizată) sau ajutoare pentru a plăti un credit. Cum acest lucru presupune un acord al întregii comunităţi, este nevoie de un act al acestuia pe care de obicei îl prezintă preşedintele sau preşedinta comunităţii.